fredag 12 mars 2010

12 mars

Otrogna tjecker

Min konsumering av tjeckisk kultur har fått mig att förstå mycket av den centraleuropeiska mentaliteten. Humor, absurditet och svarta människoporträtt är ofta på menyn i det tjeckiska kulturlandskapet. En sak som slagit mig är är tjeckiska konstnärers vilja att ta upp problematiken kring äktenskapets heliga lagar. Otrohet verkar vara ett ämne som intresserar tjeckiska samtidsskilldrare. Och inte sällan blir kvinnorna porträtterade som "Eva-som-bet-i-äpplet". Det finns en bitter ton i den humoristiska bilden av kvinnan som en sexuell frigjord varelse. Otroheten är aldrig en kärleksakt eller en demonstration av lidelse och kåthet. Utan snarare en vardaglig skevhet som skapas ur ett tomrum, vilket kvinnan oftast gjort sig skyldig till att skapa.

Lite exempel.

Milan Kunderas roman "Ignorence" handlar om en kvinna som återvänder till ett Tjeckien fritt från Sovjet. Under sitt besök i hemlandet så upptäcker hon svårigheterna med att återvända. Vänner sviker och mammor trillskas. Bokens klimax nås när hon blir så frustrerad över sin situation att hon går i säng med den mystiska vetrinären Josef. Medan hon är otrogen mot sin svenske man Gustaf blir han åandrasidan förförd av kvinnans moder. Allt blir pannkaka och boken tar slut.

I Ivan Klimas novellsamling "My Merry Mornings" kan du finna en intressant berättelse betitlad "Tuesday Morning". Huvudkaraktären, en sympatisk författarsjäl, blir kontaktad av en gammal flamma som heter Mirek. Mirek har återvänt till Prag efter tjugo års exil av okänd orsak, men nu vill hon träffas.
Författaren stämmer möte med Mirek och de träffas i en skogsdunge. I skogsdungen vill Författaren snacka gamla minnen och ha trevligt, men Mirek vill mest bara ligga och efter lite tjat tackar han ja.

"Buttoners" är en fruktansvärt bra film. Filmen handlar om människors brister i stort och smått. Männens absurda brister är knasigt roliga. Till exempel är en av de manliga huvudkaraktärerna besatt av fejkmustascher. Men även i denna produktion ägnar sig karaktärerna åt att pissa på äktenskapets regelverk. Inte helt otippat är det främst de kvinnliga karaktärerna i filmen som har en vilja att pippa runt med såväl gifta som ogifta män.

Jag vet inte om det är jag som konsumerat fel eller om allt är en märklig slump. Tjeckien är likt Sverige ett land där religonen spelar relativt liten roll för den lilla människan. Så otrohetsskilldringarna har knappast något katolsk uppfostrande uppdrag.

Jag blir inte klok på detta.

1 kommentar:

  1. [i was interested on what you think about czech culture i decided to use googletranslator to read it;)]
    Maybe it's not about what people think about marriage but what they think about being free to do what they feel like doing... Czech literature is generally really hard to fully understand for a non-czech reader.

    SvaraRadera